Sânzienele, veche sărbătoare rămasă de la daci

sanzienele ziua iei 24 iunie

„Unii spun ca in noaptea aceasta, exact la miezul noptii, se deschid cerurile. Nu prea inteleg cum s-ar putea deschide, dar asa se spune: ca in noaptea de Sanziene se deschid cerurile. Probabil ca se deschid numai pentru cei care stiu cum sa le priveasca…”

(Mircea Eliade, Noaptea de Sanziene)

Sărbătorită în noaptea de 23 spre 24 Iunie, Drăgaica sau Sânzienele este considerată din moși strămoși o sărbătoare magică.

  • Legenda spune că dacă ai șansa să te întâlnești cu o Sânziană, aceasta îți va îndeplini dorințele, dar în același timp, dacă vezi ielele care se adună la miezul nopții și dansează în inima pădurii, acestea te pot înnebuni pe loc.

La origine păgână, noaptea de Sânziene a coincis pe vremuri cu data de 21 Iunie, care marchează solstițiul de vară, însă aceasta a fost mutată de către biserică pe data de 24, tocmai fiindcă era considerată de origini necreștine.

  • Această sărbătoare rămasă de la strămoșii daci marchează solstițiul de vară și în același timp sărbătorește cea mai lungă zi din an ca pe o trecere într-o altă dimensiune a trăirii în care atât forțele binelui cât și cele ale răului prind puteri supranaturale.

Noaptea de sânziene este ca un portal de trecere spirituală iar în funcție de starea de spirit a fiecăruia prin gândurile bune pe care le avem, manifestăm și creăm noua lume.


Sărbătoarea zânelor și a florilor

Despre Sânziene se spune că ar fi niște fete tinere deosebit de frumoase care trăiesc prin păduri sau câmpii, dar fiind de natură divină, omul de rând nu le poate vedea.

  • Numele însuși de Sânziană este compus din „sânt” și „zână”, însemnând o făptură divină din categoria zânelor.

Sânzienele sunt considerate zâne ale câmpului, ale florei, iar prin dansul pe care îl fac în noaptea de Sânziene, la deschisul cerului, acestea realizează un ritual magic pentru transformarea buruienilor în plante de leac.

Acesta este motivul popular pentru care este bine să culegem plante medicinale în ziua de după Sânziene, pentru a ne bucura de puterea lor miraculoasă.


Noapte de Sânziene și prognoza vremii

Pentru țăranul român, Noapte de Sânziene era importantă pentru a face o prognoză exactă despre cum se anunță vremea, pentru a-și putea tocmi recoltele.

Se spune că dacă cucul se oprește din cântat înainte de această noapte magică, vara va fi una secetoasă. Totodată, bătrânii noștri mai credeau că dacă plouă de Sânziene, va urma o ploaie fără oprire pentru 40 de zile.


Târgul de Sânziene 2015 și Ziua Iei

Târgul de Sânziene, organizat de Piața Țărănească și Meșter (Ești)! a început azi, 19 iunie și ține până duminică în curtea interioară a Muzeului Național al Țăranului Român.

Sunteți invitați cu mic cu mare să sărbătoriți seara de Sânziene într-o ambianță ce amintește de timpurile strămoșilor daci, cu meșteri și târgoveți care mai de care mai pricepuți.

  • Mai mult, în 24 Iunie, care pică chiar Duminică este sărbătorită ziua Iei românești. Astfel, organizatorii târgului de Sânziene îi invită pe cei care vor participa să poarte ia în această zi de sărbătoare magică.

Însă pentru cei ce nu au încă o ie, nu vă impacientați, pentru că aici veți găsi ii cusute cu măiestrie și finețe de târgoveți tare pricepuți pe care le puteți achiziționa.

Târgul de Sânziene de anul acesta se declară deschis!

© 2018 Beatitudine. Toate drepturile rezervate.
Creat de One Point Media